Duurzame en circulaire inrichting

Een bureaustoel of vergaderstoel heeft een gemiddelde afschrijving van 10 jaar en wordt daarna vernieuwd. Een traditionele manier van denken, waarbij onnodig veel grondstoffen verloren gaan. Met duurzaam ondernemen kan projectmeubilair een economische levensduur kan krijgen van gemiddeld 20 jaar! Bij een circulaire inrichting blijft het meubilair in eigendom van de producent. De producent is verantwoordelijk voor waardebehoud en u betaalt alleen voor het gebruik.

Wat is een circulaire economie?

Een circulaire economie is een systeem dat zich richt op het hergebruiken van producten en grondstoffen. Een belangrijk uitgangspunt is eerst te kijken naar hergebruik van het product, vervolgens hergebruik van onderdelen en tot slot naar het hergebruik van grondstoffen. Een volledige uitleg van een circulaire economie lees je op MVO Nederland.

Circulair en duurzaam ondernemen

Wij richten ons op het herstofferen en het onderhouden van projectmeubilair. Hierdoor kunnen we verantwoording dragen voor een onderdeel binnen de circulaire economie: het hergebruiken van producten en onderdelen. Wij zorgen ervoor dat bestaande stoelen en onderdelen niet in het afval terecht komen, maar hergebruikt worden. Bij Joustra Herstoffering doen we dit door het gebruikte meubilair te voorzien van nieuwe (gerecyclede) stoffen, de frames aan te passen en de glijders op tijd te vervangen. Dit noemen wij refurbishen, Upcyclen en restylen behoren ook tot de mogelijkheden.

Social return

Samen ondernemen met Joustra Herstoffering betekent ook inzetten op social return. Joustra Herstoffering stelt arbeidsplekken beschikbaar aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hierdoor kan deze doelgroep blijven participeren in de samenleving. Lees meer over het inzetten op de speciale pagina’s over social return en Social Enterprise.

Circulaire inrichting

Bij een circulaire inrichting blijft het meubilair in eigendom van de producent. De producent is verantwoordelijk voor waardebehoud en u betaalt alleen voor het gebruik. De voordelen van circulaire inrichting:

  • Meubilair wordt onderhouden en zonodig vervangen (waardebehoud)
  • U betaalt alleen voor gebruik van de meubels.
  • U zet in op een circulaire economie en levert een positieve bijdrage aan het milieu (MVO)

Joustra Herstoffering werkt samen met producenten die een circulaire inrichting verzorgen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Voorbeelden van circulaire projecten

Hieronder twee voorbeelden van projecten met circulaire aspecten.

Het Mennistenerf
Zorginstelling Het Mennistenerf in Zaandam besloot haar 40 restauranttafels niet weg te doen, maar te restylen. Poten zijn opnieuw gebeitst, de bladen afgeschuurd, de randen opnieuw gebeitst en de toplaag is vervangen door een nieuw fraai HPL-decor.

De levensduur van deze tafels is met een geringe investering minimaal verdubbeld.

De Zorgcirkel
Zorginstelling De Zorgcirkel uit Noord-Holland gebruikte meubilair uit hun opslag om deze geschikt te laten maken voor een nieuw te openen afdeling voor dementerende ouderen.

Door de frames opnieuw te beitsen en de stoffen te vervangen door stoffen die passen in het nieuwe interieur en geschikt zijn voor de nieuwe doelgroep, heeft men hiervoor geen nieuw meubilair hoeven aan te schaffen. Deze stoelen van ca. 30 jaar kunnen hierdoor nog zeker 10 jaar mee.

Circulaire en duurzame mogelijkheden voor uw meubilair!

De eerste stap naar een beter milieu is het bespreekbaar maken en kijken mogelijkheden. Wij denken graag met u mee. Neem contact op via henry@joustraherstoffering.nl of bel ons!